דף מידע ודרכי מניעה והתגוננות- יתושים זבובים וברחשים

יתושים:

עקיצות היתושים מטרידות ומגרדות ועלולות להעביר נגיפים וטפילים העלולים לגרום מחלות באדם. מקורות מים הם מקומות דגירה פוטנציאליים לזחלי יתושים המתפתחים במים עומדים או במים הזורמים לאט. האחריות להפחתת מפגעי יתושים לפי פקודת בריאות העם היא של המחזיק בשטח. לכן לשטח ציבורי אחראית הרשות המקומית ולשטח פרטי התושבים.

דרכי מניעה:

  • מאתרים וממפים מקורות מים עומדים בגינות, בחצרות, בבית ובסביבתו
  • מבצעים ניטור פעם בשבוע
  • מתקנים, אוטמים ומונעים דליפות במערכת הביוב 
  • מנקזים ומייבשים גגות ומקלטים
  • מרוקנים ומייבשים דליים, צמיגים, חביות, אגרטלים, תחתיות עציצים ומכלים אחרים 
  • מקפידים על הסדרת הטיפול במי שטיפה ונקז והעברתם למערכות העירוניות
  • מונעים היקוות מים כתוצאה מהשקיה עודפת והשקיות סרק
  • מסלקים או מחררים כל כלי קיבול שאינו הכרחי
  • מאחסנים כלי קיבול כגון דליים פחים וכדומה כדי שלא יצטברו בהם מים
  • מתקנים נזילות של מים מצינורות, ממזגנים, מכיורים וכו'
  • מאחסנים צמיגים באופן שמונע הצטברות מים בהם באמצעות כיסוי, קירוי , חירור או חיתוך של הצמיג

זבובי הבית:

זבוב הבית נמצא בכל מקום בו קיימים בני אדם. הזבובים הבוגרים נכנסים לבתים, נוחתים על בני האדם ועל בעלי החיים ובכך גורמים מטרדים קשים. ומפריעים לשמור על רמת היגיינה סבירה במטבחים, מפעלים, ומסעדות, ופוגעים בתיירות.

מחזור החיים: של זבוב הבית כולל ארבעה שלבים: ביצה, 3 דרגות רימה, גולם ובוגר. משך ההתפתחות מביצה לבוגר תלוי בטמפרטורה ובעונת הקיץ הוא נמשך 6-12 ימים. תוחלת החיים של הזבוב הבוגר תלויה בתנאי הסביבה והיא נעה בין שבוע ל-3 שבועות. התפתחות הרימות והגלמים נעצרת מתחת ל- 12-15 מעלות, וכל השלבים אינם יכולים להתפתח בטמפרטורה שמעל 45 מעלות.

הזבובים הבוגרים: פעילים ביום, כאשר תקופות פעילות כגון אכילה, תעופה. במשך היום הזבובים מעדיפים לנוח סמוך למקומות הפעילות. הם עומדים בדרך כלל על גופים צרים ואנכיים כגון מוטות וחוטים וכן על צמחייה. לקראת החשיכה הזבובים עוברים לאתרים מיוחדים למנוחת לילה. הם בוחרים מקומות מוגנים מרוח, קרוב לתקרה. הזבובים מפסיקים כל פעילות בטמפרטורות נמוכות מ-16 מעלות, ובטמפרטורות מעל 35 מעלות הם מחפשים מחסה במקומות מוצלים וקרירים.

הנחיות לקהל הרחב

זבובי בית מתרבים בחומר אורגני לח במצב של ריקבון ו/או תסיסה, כגון זבל בעלי חיים בלתי מעובד ופירות וירקות מרקיבים. לזמן חשיבות עליונה להצלחת הטיפול במפגעים, ולפעמים חלון ההזדמנויות למנוע מהרימות להפוך לזבובים בוגרים ומציקים הוא של שבוע אחד בלבד. מניעת מפגעי זבוב הבית מתבססת על איתור מוקדי הדגירה באמצעות ניטור לנוכחות רימות, וטיפול בהם.

אשפה ביתית: יש למנוע גלישת אשפה החוצה. באזורים חמים יש להקפיד על פינוי האשפה מהבית.

הסברה לבני הבית: חיוני להסביר, ולפקח שיש להקפיד לרכז את האשפה אך ורק במכלים הסגורים. כמו כן יש כל הצטברות של חומר אורגני לח כגון ערמות עומדות של גזם ופסולת גינון, וכן זבל רטוב שמיועד לזיבול הגינה עלולים להוות מוקד להתפתחות זבובים.

התגוננות בזמן מפגע: התקנת רשתות על חלונות, וילונות שמונעים כניסת זבובים העשויים מחרוזים או מרצועות פלסטיק הנוגעים אחת בשנייה ומונעות מעבר זבובים. שימוש בכילות על תינוקות ובני אדם, כיסוי מזון והחזקתו במכלים סגורים.

קטילה: ניתן לקטול זבובים שנכנסו לבתים בעזרת מלכודות חשמליות, מלכודות דבק, פיתיונות וריסוס בתכשירים המיועדים לקטילת זבובים בוגרים והמאושרים לשימוש בתוך הבית. כולל מריחת שולי החלונות בתכשירים אלה.

ברחשים:

עם לבלוב הצמחייה בשטחי המועצה , האביב מביא עמו גם תופעות נעימות פחות - נחילי ברחשים.

הברחשים הם חרקים קטנים גורמים מטרד לאוכלוסייה, חרקים אלו הנם אורחים לתקופה קצרה של מספר שבועות ואינם מסוכנים לציבור. התופעה נפוצה ברחבי הארץ.

נוכחותם גורמת לאי נעימות אך הימצאותם אינה מסוכנת וזאת על פי בירור עם המשרד להגנת הסביבה. אין גם הנחיות לרשויות בעניין. הדברה בערפול אינה מאושרת בדרך כלל מכיוון שהשפעתה על הברחשים שולית מחד, ומאידך חומרי הערפול: סולר וחומרי הדברה יכולים לגרום לפגיעה באוכלוסיות חלשות, ילדים, זקנים ואנשים אסתמטיים.

מדובר בתופעת טבע טורדנית מוכרת שמלווה רק באי נעימות ונמשכת מספר שבועות בלבד.

כפי שפורסם בעיתון הארץ במאמר של פרופ' צבי מנדל, חוקר במחלקה לאטימולוגיה במנהל המחקר החקלאי: "אין מדובר בתופעה חריגה, מכת המעופפים נפוצה ואופיינית לימים החמים בעונת האביב בכל מקום בעולם. כאשר צמחיית הבר מתחילה להתייבש זה האות בעבור הזחלים להתפתח ולהתבגר למעופפים, הברחשים צפויים להישאר באזורינו בימים הקרובים ואז ייעלמו, מלבד טרדה הם אינם מסוכנים "יתוש הנמר האסיאתי ידוע בישראל כגורם למטרדי עקיצות קשים לבני אדם, בעיקר בשעות היום מחוץ לבתים. בישראל לא ידוע על העברת מחלה על-ידי יתוש זה.

אנו תקווה שבשיתוף פעולה בין התושבים ובין וועדי היישובים נצלח לעבור את עונת ההדברה של שנת 2022 בקלות וללא מטרדים.

 

מאור מרחבי

תברואן המועצה