קומפוסט
כיצד מכינים קומפוסט
- בחר/י פינה מוצלת בגינה עם גישה נוחה וקלה.
- מלא/י את תחתית המיכל בגזם גס שירקב לאט ויאפשר ניקוז טוב ואוורור הערמה מלמטה
- הוסף/י מעל הגזם כמויות שוות של חומר יבש (ענפים , עלים יבשים וכד') וחומר רטוב (פסולת מטבח, פרחים קמולים , דשא טרי וכד') לסירוגין.
- הערמה צריכה להיות לחה כמטלית סחוטה- לא רטובה מידי ולא יבשה. במידת הצורך יש להוסיף מים.
- מידי פעם רצוי לערבב את הערמה .
במה משתמשים להכנת קומפוסט
מתאים להשתמש בפסולת אורגנית צמחית מהמטבח ומהגינה.
כגון: פירות , ירקות, לחם, דגנים, קטניות, אטריות, קליפות, ביצים, קפה, תה, טישו, ענפים גזומים, עלי שלכת, דשא קצוץ, גדרות , נסורת.
שאריות של בד טבעי (כותנה או צמר) , נייר קרטון או טישו, חציר , זבל בע"ח (אוכלי עשב בלבד).
* ככל שהמרכיבים קטנים יותר , תהליך הפירוק יהיה מהיר יותר.
לא מתאים
בשר, עצמות, הפרשות אדם,הפרשות כלבים וחתולים, פגרי חיות, מתכות, פלסטיק , זכוכית, סוללות.
מחטי אורן, עשבים שרוססו בקוטלי חרקים וצמחים נגועים במחלות, כמויות גדולות של סיבית או דיקט.
בעיות ופתרונן
עודף רטיבות – יש להוסיף חומרים יבשים
חוסר רטיבות- יש להוסיף נוזלים או להגדיל את כמות החומר הרטוב במיכל
הערמה מדיפה ריח רע (כמו של ביצים סרוחות) – הערמה רטובה מידי ויש להוסיף חומר יבש ולערבבו בערמה.
הערימה מדיפה ריח של אמוניה – יש עודף חומרים ירוקים ורטובים. יש להוסיף חומר יבש כגון נסורת ולערבבו בערמה.
מרכז הערמה רטוב ועיסתי – יש עודף נוזלים וחוסר אויר ולכן יש להוסיף חומר יבש ולערבבו בערמה.